Boşanma davası, kaynağını Anayasa ve Türk Medeni Kanunu’ndan alan evlilik kurumunun sona erme sebeplerinden biridir. Evlilik, eşlerden birinin ölümü, cinsiyetin değiştirilmesine karar verilmesi, evliliğin tanınması veya iptaline karar verilmesi ve boşanma ile sona erer.
Eşler, boşanma ve buna bağlı konularda birlikte karar vererek boşanma konusunda anlaşabilecekleri gibi, boşanma veya mal paylaşımı konusunda anlaşma sağlanamazsa çekişmeli olarak da boşanabilirler. Hukuki usul ve esaslara en uygun şekilde ilerlemek için örneğin Ankara’da ikamet eden ve boşanmak isteyen bireyler için Ankara boşanma avukatı ile görüşmek sürecin hızlanması için önemlidir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için taraflardan biri, yetkili ve görevli mahkemeye başvurarak ve gerekli harç ve masrafları ödeyerek, çekişmeli bir dava için dilekçe verebilir. Bazen avukat ücretini ödemek istemeyen tarafların süreci kendileri yönetmeye çalıştıkları veya daha da kötüsü kendi dilekçelerini kendileri yazdıkları görülmektedir. Her yıl binlerce insan bu şekilde mağdur edilmekte ve geri dönüşü olmayan bir hak kaybı yaşamaktadır. Örneğin, süreci doğru organize edemediği için delil talebinde bulunamayan, temyiz ve karara itiraz sürelerini kaçıran, hayatı boyunca nafaka ve tazminat ödemek zorunda kalan, nafaka ve tazminattan mahrum kalan birçok insan var. Günümüzde internet kullanmayı bilen bir çocuk bile boşanma davası açabilmektedir. Ancak stratejik olarak yapılabilecek en doğru davranış, mali durumu müsait olmayan vatandaşlar açısından bile alanında uzman bir boşanma avukatı Ankara ile çalışmaktır. Devlet ve barolar işbirliği halinde hiçbir geliri ve maddi imkanı bulunmayan vatandaşlar için adli yardım adı altında ücretsiz avukat desteği sağlamaktadır.
Boşanma Davası Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özellikle, delil dilekçesi süresi içerisinde davaya dahil edilmeli ve davanın durumu ile mevcut delillerin kanıtlayıcı niteliği dikkate alınarak, satranç taşları oynayan bir satranç oyuncusu gibi stratejik olarak kullanılmalıdır. Bilhassa karşı tarafın delilleri bilmediği, delil olup olmadığından şüphe duyduğu, elinde bir takım deliller olduğunu bilse bile hangi delillerin mevcut olduğundan emin olamadığı veya şüpheli olduğu tüm durumlarda farklı bir pozisyon alınmalıdır. Çünkü dilekçe aşamasında karşı tarafın delil olarak kozunu bilmeyen bir taraf genellikle bu endişeyle ifade verecek ve verebilecekleri bazı açıklamaları yapmaktan kaçınacak, yapmaması gereken bazı açıklamalarda bulunabilecektir. Bu nedenle, özellikle delil kullanımına ilişkin aceleci hareketlerden kaçınılmalı ve dilekçelerin teatisi aşamasında çelişkili beyanlarda bulunulmamalıdır. En iyi boşanma avukatı, verileri neredeyse bir tartışma mühendisi gibi taktiksel olarak yöneten biri olmalıdır. Tabii, Türk hukuk sistemimizde “boşanma avukatı”, “en iyi avukat” gibi ifadeler anlamsızdır. Çünkü Türkiye’de hukuk sistemi, Anglo Sakson hukuk sisteminden çok farklı unsurlar içermektedir.
Boşanma Davasının Avukat Aracılığıyla Yürütülmesi Zorunlu Mudur?
Boşanma davalarında tarafların bir avukatla anlaşması ve avukat bulundurması şart değildir. Nitekim ülkemizde bazı ceza hukuku iş ve işlemleri dışında hemen hemen hiçbir davada tarafların kendilerini avukatla temsil etmeleri gerekli değildir. Boşanma davalarında ömür boyu irat şeklinde ödenmesine karar verilebilen yoksulluk nafakası ve çocuk 18 yaşına gelinceye kadar ödenen iştirak nafakası ile kusurlu tarafın diğer eşe ödeyeceği maddi ve manevi tazminat, düğün dekorasyonu ve mal paylaşımı gibi konuların uzun vadede yüzbinlerce lirayı, hatta bazen milyonlarca lirayı etkilediği düşünüldüğünde, en doğru tercih bir avukat ile görüşüp süreci bir avukat aracılığı ile yürütmektir. Boşanma davası avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için boşanma davası avukatlık ücreti yazarak internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz veya kendi tanıdığınız avukatınıza danışabilirsiniz.