basur, makat etrafında var olan damarların, bacak bölgesinde görülebilen varislere benzer bir şekilde şişmesiyle meydana bir problemdir. Son derece ağrı veren ve rahatsız edici bir hastalıktır. Aynı zamanda birçok insanın da muzdarip olduğu oldukça yaygın bir durumdur.
Bu hastalığın en fazla ortaya çıkan komplikasyonu ıkınma esnasında meydana gelen kanamalardır. Bir diğer yaşanılabilecek komplikasyon ise yüksek oranda ağrılı olan kan pıhtılarının oluşmasıdır. Çok aşırı düzeyde un içerikli bir beslenme alışkanlığı, sürekli kabızlık, yetersiz sebze ile meyve tüketimi, ishal durumları, gebelik, ailevi yatkınlıklar, siroz ve mesleki durumlar, bu sorunun meydana gelmesine katkıda bulunur. Makat bölgesinde kanama, dışkılama esnasında ağrı, kaşıntı hali ve anüs etrafında doku ortaya çıkması bu sorunun en büyük belirtileridir.
Ameliyatsız Basur Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid nasıl geçer sorusu bu sorunu yaşayanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Hemoroid ya da basur tedavisinde cerrahi olmayan birçok ameliyatsız yöntem vardır. Bu tedavi yöntemleri için anesteziye gerek duyulmaz ve uygulama esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Ameliyatsız uygulamalar, uygulama yapılan dokuda iyileşme dokusu meydana getirerek sorunu tedavi etme prensibine dayanır. Ameliyatsız basur tedavi yöntemleri genel olarak şunlardır;
- Band Ligasyon Yöntemi: Hemoroidal dokunun kök kısmı, medikal bir cihaz yardımıyla lastik konularak nefes alması kesilir. Böylelikle kan dolaşımı tam manasıyla bozulan bu doku, kendiliğinden düşer.
- İnfrared Koagülasyon Yöntemi: Sorunlu olan dokuya medikal bir cihazla infrared ışığı verilmektedir. İnfrared ışığı, sorunlu dokuda büzüşme ve pıhtılaşma meydana getirerek bu dokunun kaybolmasını sağlar.
- Surgitron: Bu yöntemde sorunlu dokuya radyofrekans dalgası verilir. Bu enerji ile beraber hemoroidal doku, büzüşerek kaybolur.
- Skleroterapi: Hemoroidal dokuya ilaç enjeksiyonu yapılmaktadır. Bu şekilde hasarlı doku büzüşerek kaybolur.
- Lazer Yöntemi: Birçok sağlık sorununun tedavisi amacıyla kullanılmakta olan lazer, basur sorunları için de oldukça başarıl ve etkili bir yöntemdir. Lazer uygulaması genel olarak 1 ve 2. evredeki basur sorunu için uygulanır. Lazer ışınları, ortalama 90 derece kadarlık bir ısı taşır. Bu cihaz, doku hasarları olan alana uygulandığı zaman pişme (denatürasyon) meydana gelir. İstenilen biçimde bir şekil olabilmesi için alana 6 ile 8 dakika arasında lazer uygulanır.
Ameliyatsız Tedavi Yöntemlerinin Avantajları Nelerdir?
- Bu yöntemlerde ağrı düzeyi son derece düşüktür.
- Kanama gibi sorunlar yok denecek kadar azdır.
- Uygulama biter bitmez sosyal aktivitelere ya da iş hayatına dönülebilir.
- Gaz ya da dışkı kaçırma riski yoktur.
- Evde veya hastanede yatarak istirahat durumuna gerek duyulmaz.
- Anestezi, kesi, pansuman ya da dikiş gibi durumlara gerek yoktur.
- Uzman cerrahlar tarafından uygulandığında 3 ile 4 dakika arasında kısa bir zamanda uygulamalar gerçekleştirilir.
Bilinmesi gereken en önemli husus, basur kesinlikle bitkisel yöntemlerle tedavi edilmez. Bitkisel ya da krem gibi uygulamalar, basur durumunu kronikleştirebilir. Bu yüzden bitkisel yöntemlerden uzak durun.
Hemoroid konusunda mutlaka uzman hekim yardımı alınmalıdır. Alanında son derece başarılı olan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Altan Karan da basur için yenilikçi tedaviler yapmaktadır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45