AVM’ler pazar günleri kapalı olacak

Yedi yıldan beri üzerinde tartışılan ve yılan hikâyesine dönen Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre alışveriş merkezleri hafta boyunca sabah 10.30 ile akşam 20.30 arasında müşterilerine hizmet verecek. Pazar günleri ve resmi tatillerde ise kapalı olacak.

BAŞKAN ERYILMAZ, “FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞININ ÜZERİNİ KAPATTILAR” BAŞKAN ERYILMAZ, “FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞININ ÜZERİNİ KAPATTILAR”
Tasarıyla AVM’lerin yanı sıra fiili satış alanı 400 metrekarenin üzerinde olan büyük mağazalar, hiper market ve gross marketlere de mesai ayarı getiriliyor. Haftanın diğer günleri sabah saat 10.30’da açılacak olan büyük mağazalar, 20.30’a kadar açık kalırken pazar günü ve resmi tatil günlerinde tamamen kapalı olacak. Büyük mağazaların şimdiye kadar kendi kararlarıyla yapmakta olduğu sezon sonu indirimi, zararına satış gibi indirim ve kampanyalar tasarıyla, mağazanın tasarrufundan alınarak bağlı olduğu odalara veriliyor. Yani bundan sonra tasfiye, işyeri değişikliği, kış ve yaz mevsim değişimi, bayram ve özel günlerde, seri sonu satışlarda indirim ve kampanya yapmak isteyen mağazaların bağlı oldukları odadan izin almaları gerekecek. Ayrıca büyük mağazaların diğer işletmelere zarar verecek veya haksız rekabet oluşturacak şekilde maliyetlerin altında zararına satış yapmaları ve süresi belirsiz indirimli satış kampanyaları düzenlemeleri yasaklanıyor. Tasarı büyük mağazaların tedarikçi ve üreticilerden satın aldıkları ürünleri kendi markaları (private label) altında satmalarını da kısıtlıyor. Buna göre mağazaların kendi markaları ile yaptıkları satışlar toplam cirolarının yüzde 30’unu geçemeyecek. AVM’lerde yöresel ürün zorunluluğu Tasarıyla Türkiye genelinde sayıları 400’ü bulan AVM’lere yöresel ürün zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre AVM’lerde mağaza satış alanının en az yüzde 1’ine denk gelen alanda yöresel ürünler için yer ayrılacak. Satış alanı 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olan AVM’lerde hijyen koşullarına uygun erkek ve bayan tuvaleti, erkek ve bayanlar için mescit, çocuk bakım ve oyun odası bulundurma zorunluluğu da tasarıda yer alıyor. Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı’na göre; yapılacak denetimlerde kuruluş izni almadan kurulan ve ticari faaliyette bulunan AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar tespit edildiğinde cezayı gerektiren durumun mevzuata ve kuruluş izin belgesindeki hususlara uygun hale getirilmesi yazılı olarak işletmecilere tebliğ edilecek. Tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde gerekli şartlar yerine getirilmezse tesis, vali tarafından kapatılabilecek ve kanunda belirtilen idari nitelikteki para cezaları uygulanacak. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde, her tekrar için, 2 katı idari para cezası uygulanacak.

Editör: TE Bilisim