MANİSA Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, akciğer kanserindeki korkutan artışa dikkat çekti. Kanser vakasında inanılmaz bir artış yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Yorgancıoğlu, "Servisimizin yarısından fazlası kanser hastalarıyla dolu. Manisa sanayi bölgesi ve maden bölgesi olduğu için büyük etkilenmeler yaşanıyor" dedi. 

Son yıllarda akciğer hastalıklarındaki artış sağlıkçıları da korkutmaya başladı. Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, akciğer hastalıklarıyla mücadele için topyekün bir mücadele yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, akciğer kanseri vakalarındaki artışın birçok nedeni olduğunu belirterek, "Akciğer kanseri hakikaten çok arttı. Şuan bile servisimizin yarısı kanser hastasıyla dolu. Manisa'nın sanayi bölgesi olmasından dolayı mesleğe bağlı etkilenmeden oluşan hastalıklar var. Maden bölgesindeyiz. Soma örneğini yaşadık. Bu tür solunum hastalıkları bize çok fazla gelmeye başladı. Hem çevresel maruziyete hem de mesleksel maruziyete bağlı birtakım hastalıklar görüyoruz" diye konuştu. 
SİGARA DENETİMİ AZALDI

Sağlık Bakanlığı'nın sigara içimini azaltmak için kamu spotları yayımladığını hatırlatan Prof. Dr. Yorgancıoğlu, bu spotların eski etkisini yitirdiğini ifade etti. Kamu spotlarının faydalı olduğuna ancak dozunun iyi ayarlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yorgancıoğlu, kapalı alanlarda sigara içilmesine dair kuralın eskisi gibi işlemediğini söyledi. Yorgancıoğlu, "Yasadan sonra sigaraya bağlı hastalıklarda, poliklinik sayılarında düşüş yaşandı. Ne yazık ki son 2 yılda gevşeme oldu. Eskiden kapalı alanlarda sigara içilmesine dair sıkı bir kontrol varken şimdi birçok yerde içiliyor" dedi. Sigara içilmesine bağlı olarak KOAH hastalığında da büyük bir artış gözlediklerini ifade eden Prof. Dr. Yorgancıoğlu, KOAH hastalığı için kronik bronşit ve astım hastalarının risk altında olduğuna dikkat çekti. 

Akciğer kanserinden ve KOAH hastalığından korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yorgancıoğlu, öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma gibi belirtilerde hastanelere başvurulması gerektiğini belirterek, solunum fonksiyon testi ve nefes ölçüm testi ile erken tanı yapılabileceğini söyledi. 
Editör: TE Bilisim