Finlandiya’da Rokua Jeoparkı ev sahipliğinde gerçekleştirilen 36. Avrupa Jeoparklar Ağı Toplantısı’na Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil’de, Türkiye’yi temsilen katıldı. Toplantıda 10 yeni Jeopark başvurusu ve 4 yıllık sertifika süreleri dolan 18 mevcut Jeoparkın sertifika yenilenme kararı, Kula Jeoparkı temsilcilerinin de katılımıyla görüşülüp karara bağlandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Kula Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş ile birlikte Finlandiya’da Rokua Jeoparkı ev sahipliğinde gerçekleştirilen 36. Avrupa Jeoparklar Ağı Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil etti. Türkiye’nin ilk Jeoparkı olan Kula Jeoparkı’nın, Türkiye’nin tek tescilli Avrupa ve UNESCO Global Jeoparkı olmaya devam ettiğini hatırlatan Açıkdil, “Manisa Büyükşehir Belediyesinin himayesinde bulunan Kula ve Salihli Belediyeleri katılımıyla faaliyet gösteren Kula Jeoparkı’nı, yurt dışında tüm toplantı ve konferanslarda tanıtmaya devam ettiklerini söyledi. Toplantıda Manisa’nın yanı sıra Türkiye’yi temsilen yer aldıklarının altını çizen Açıkdil, toplantının ayrıntılarından bahsetti. Toplantıda 10 yeni Jeopark başvurusu ve 4 yıllık sertifika süreleri dolan 18 mevcut Jeoparkın sertifika yenilenme kararının görüşülüp karara bağlandığını ifade eden Açıkdil, “Dünya genelinde 111 Jeoparkın 64 tanesi Avrupa’da yer almaktadır. Buna karşın Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu geniş Türk-İslam coğrafyası Jeoparklar açısından bakir alanlardır. Bu bağlamda Kula Jeoparkı sayesinde Türkiye üzerine düşen öncü rolü üstlenerek yeni Jeoparkların ilanına ön ayak olacaktır” dedi.

Kula Evleri ve Jeopark Turizmi Canlandıracak

Büyükşehir Belediyesi olarak Eski Kula Evlerini satın alarak restorasyon çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Açıkdil, “ Mimarlık Tarihi, kültür ve turizm açısından önem arz eden Kula'nın eski evleri ve Kula Jeoparkı turizm açısından birbirlerini destekleyen iki turizm destinasyonudur. Manisa merkezden başlayan Salihli (Sart), Alaşehir (Philadelphia), Kula, turizm havzası jeopark sayesinde desteklenecektir. Bu noktadan bakıldığında Kula Jeoparkı büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim