MANİSA Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından kurulacak 6'ıncı Kısım için, kamulaştırılmak istenen 1'inci sınıf tarım arazilerin yer aldığı Karaali, Emlakdere, Gürle, Akgedik mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdi. Yaptıkları basın açıklamasında 3 bin 310 dekarlık arazinin kamulaştırılarak tarım arazilerinin yok olacağını ileri süren köylüler, ellerinde kalan son arazileri vermeyeceklerini vurguladı. 

Manisa'da Organize Sanayi Bölgesinin otomotiv sanayi için genişleme çabası, yakın köylerde yaşayan çiftçileri tedirgin etti. Özellikle otomotiv sanayi ve konut yapımı için 6'ıncı Bölgeyi kurmayı planlayan Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin genişleme çabası, 1'inci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu sınıra dayandı. Yunusemre İlçesi sınırlarında yer alan köyden mahalleye dönüşen Akgedik, Karaali, Gürle ve Emlakdere'de yaşayan çiftçiler, Manisa Barosu Çevre Komisyonu, Ziraat Mühendisleri Odası ve meslek odalarının öncülüğünde duruma tepki göstermek için açıklama yaptı.

"UZUNBURUN MEVKİİ ÖNERİLDİ"

3 bin 310 dönümlük 1'inci sınıf tarım arazisinin kamulaştırılmak istendiğini belirten Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, "Tarım yapılacak alanlar büyük tehlike altına girdi. Burada gıda vasfını tamamen kaybettirip sanayiye vermek istiyorlar. Bu bölgedeki Akgedik, Karaali köylerinde yetişmeyen ürün yoktur. Daha önce yapılan kamulaştırmalarla binlerce dekar birinci sınıf tarım alanı sanayi bölgesine ayrılmıştır. Biz bu son kalan alanların heba edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Demran, sanayi bölgesi olarak belirlenen alana yakın Uzunburun Mevkii'nde tarım vasfının olmadığını ve tarım dışı alan olduğunu belirterek, bu alanın sanayi bölgesi yapılmasını önerdi. Demran, "2-3 kilometre ileride sanayi bölgesi olabilecek kimseyi rahatsız etmeyecek Uzunburun'da bu sanayi kurulursa kamu vicdanı sızlamayacak ve çiftçi rahat bir nefes alacaktır" diye konuştu. 

TARIM SONA ERER UYARISI

Çiftçilerin topladıkları imzaları teslim alan Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, "Manisanın en değerli tarım arazileri bundan önce yapılan kamulaştırmalarda organize bölgelerine terk edildi. Köylü için yaşamsal önemi olan sınırlı bir tarım alanı kaldı. Bu arazilerde kamulaştırılırsa tarım burada sona erecek. Bizler sanayiye karşı değiliz. Ama alternatif yerler varken ille de birinci sınıf tarım arazilerinin sanayiye açılması bizce yanlıştır" dedi.

Toprak ve tarım açısından yetkili kurulların kamulaştırma için olumsuz görüş verdiğini bildiren Hırçıner, buna rağmen bu alanların kamulaştırma riski taşıdığını ifade etti. Manisa Barosu olarak kamulaştırma kararı alınırsa, konuyu yargıya taşıyacaklarını dile getiren Hırçıner, Çevre Komisyonu olarak tarım arazilerini koruyacaklarını söyledi. 

EYLEM YAPARIZ

Sanayi bölgeleri için önceden 13 bin dekar arazilerinin kamulaştırıldığını açıklayan Karaali Mahalle Muhtarı Salih Bulut, artık verecek arazilerinin kalmadığını belirtti. Üzüm bağı, karpuz, mısır, domates gibi pek çok tarım ürününü yetiştirdiklerini ifade eden Bulut, "Bizim yerlerimiz 1'inci sınıf tarım arazisidir. Devletimiz her gün televizyonlarda kamu spotu yayınlıyor. '1'inci sınıf tarım arazilerine konut, sanayi yapılamaz' diyor. Fakat bu 1'inci sınıf tarım arazilerini şimdi OSB'ye vermek istiyor. Bu bir çelişki değil midir" dedi.

Emlakdere Mahallesi Muhtarı Kadir Kocabıyık, 3-4 ve 5'inci bölge için kendi sınırları içerisinde yer alan arazilerin kamulaştırıldığını ifade etti. Ovanın tamamının sulu tarım arazisi olduğunu ifade eden Kocabıyık, "8 bin dönüm arazimiz vardı. Elimizde 960 dönüm arazi kaldı. Bunu da almak istiyorlar" diye konuştu.

Birinci sınıf tarım arazilerinin kamulaştırılmasına ve sanayi bölgesi yapılmasına karşı çıkan çiftçiler imza toplayarak, Manisa Barosu Çevre Komisyonu'na teslim etti. Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, konunun takipçisi olacaklarını belirterek, verimli tarım arazilerinin korunması için çalışacaklarını söyledi.
Editör: TE Bilisim