MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kâğıt üzerinde kalmamasını dileyen Başkan Ergün, “İnsan onuru önemlidir, kutsaldır. İnsan onuruyla yaşar, insana esaret yakışmaz” dedi.

 

Tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu hakikati üzerine inşa edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 10 Aralık 1948 tarihinde ilan edildiğini belirten Başkan Ergün, “BM Genel Kurulu’nca 10 Aralık tarihi, insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Güç ve kudret sahibi diktatörlerin ihtirasları uğruna sürgünler, soykırımlar ve kitlesel katliamlarla cinsiyet, din ve millet ayırt etmeden masum insanların hayatına kastedebilmektedir. İnsanlık tarihi boyunca tüm coğrafyalarda yaşanan böyle acımasızca olayların bir daha yaşanmaması amacıyla oluşan evrensel mutabakatın eseri olan Beyanname, taşıdığı ilke ve değerler ile insanlığın aydınlık yüzünü temsil etmektedir. 10 Aralık sadece bir takvim yaprağı değildir. Ülkemiz de insan haklarına verdiği önemi 6 Nisan 1949 tarihinde göstererek İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni TBMM’de kabul etti. İsteriz ki, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kâğıt üzerinde kalmasın, tüm dünyada ve ülkemizde koşulsuz uygulansın. Çünkü insanlık onuru önemlidir, kutsaldır. İnsan onuruyla yaşar, insana esaret yakışmaz” dedi.

Cumhuriyet döneminden ileriye götürmek görevimizdir

Tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutlayan Başkan Ergün, şunlara yer verdi: “Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı devrimlerin temel özelliği; bireyleri kulluk anlayışından çıkartarak temel hak ve özgürlüklerinin bilincinde olan yurttaşlar olarak yetiştirmektir. Bu nedenle Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin benimsediği değerler sisteminin temelinde, evrensel değerler olan bireye saygı ve bireysel özgürlükler yer alır. Günümüzde insan haklarının yalnızca korunması değil, sürekli ileri götürülmesi ve geliştirilmesi sorumluluğu öncelikle devletlerin görevidir. Bir devlet, insan haklarını tam olarak uygulanması için uygun ortamı yaratmak zorundadır. İnsan haklarını Cumhuriyet döneminden ileriye götürmek hepimizin görevidir. İnsan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması dileğiyle tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.”

Editör: TE Bilisim