Manisa Sağlık İl Müdürlüğü ve Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü, 4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında stant açtı. Manisa Valiliği karşısında bulunan Emekliler Parkı’nda açılan stantta vatandaşların kilo, boy ve şeker ölçümleri gerçekleşti, bilgilendirme yapıldı.   Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nce 2023 yılında İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde toplam 6 bin 16 kişiye sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti verildi. Ayrıca toplam 65 bin 356 kişiye sağlıklı beslenme ve obezite konusunda eğitim verildi. 2024 yılı Ocak ayında ise 834 kişiye sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti veridi. Ayrıca Ocak ayında toplam 6 bin 869 kişiye sağlıklı beslenme ve obezite konusunda eğitim verildi.

190Ce75E 0Ebf 4F29 B52C 9680D603Ac8E

Temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir

Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksi”nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacak

Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılındaki raporuna göre 2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağı tahmin edilmekteydi. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 yılı raporunda ise2020’de yaklaşık 1 milyar kişinin (her 7 kişiden 1’i)obeziteyle yaşadığı; etkin şekilde müdahale edilemezse 2035 yılında dünya genelinde 1,9 milyar kişinin (her 4 kişiden 1’i) obeziteyle yaşayacağı, dünya nüfusunun yarısının (4 milyar kişi) fazla kilolu veya obez olacağı tahmin edilmektedir. Aynı rapora göre 2020 yılında her 11 çocuktan 1’inin obez olduğu, 2035 yılına kadar yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 400 milyon çocuğun obez olacağı öngörülüyor. Çocukluk çağı obezitesinin artış hızı daha yüksek olup; obezitenin fiziksel ve ruhsal sağlığa ek olarak akademik başarıyı da olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Sorun bir salgın hastalık boyutuna ulaşmasına rağmen, neden olduğu zorlukların anlaşılamaması nedeniyle obezite ile mücadele oldukça zordur. Obezite ile etkin mücadelede için “önlemek” yani obezite ve komplikasyonlarının meydana gelmemesi için uğraşmak esastır. Bu kapsamda toplum eğitimleri ve farkındalık çalışmaların devamlılığı önemlidir. Obezite ile mücadele için tüm yıl/yıllar boyunca çalışmalar devam etmeli, eylemler gerçekleştirilmelidir. “4 Mart Dünya Obezite Günü” gibi özel günler ise toplumda farkındalık oluşturmak ve konuya dikkat çekmek için önemli fırsatlardır.

C4Ac36B7 585E 4170 9A11 Ed5E24D8Fc56

İlgün, 

Check Up Sayesinde Sağlıklı Bir Yaşam Sürün Check Up Sayesinde Sağlıklı Bir Yaşam Sürün

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bakanlığımız ve 81 İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Mart’ta Dünya Obezite Günü için belirlenen “Sağlıklı Beslen, Egzersiz Yap, Sağlıklı Kiloda Kal” ve “Haydi, Obezite ve Gençliği/Yaşlılığı/Egzersizi vb. Konuşalım” temaları çerçevesinde etkinlikler planlanmaktadır. Ülkemizde 2010 yılında uygulanmaya başlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı” güncellenerek uygulanmaya devam etmektedir. Ayrıca Bakanlığımızca uygulanmakta olan “Türkiye Diyabet Programı” ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” da sağlıklı beslenme ve obezite ile mücadeleye doğrudan ve dolaylı katkıları olan programlardır.”

Obezite, tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan

“Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Obezite, tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Tedavisinde ise tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Başarılı obezite tedavisi için hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Obezite tedavisinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından uygulanmalıdır.”

“Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak”

“Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir. “Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışını önemseyen Bakanlığımız, Sağlıklı Hayat Merkezleriyle; ülke genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi (sağlık danışmanlığı, röntgen, laboratuvar gibi), birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine (diyetisyenlik hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetleri gibi) erişimi kolaylaştırarak hastaneye yığılmanın önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlık beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır” dedi.

4 ilçemizde Sağlıklı Hayat Merkezimiz bulunmaktadır

İlgün, “İlimizde Akhisar, Alaşehir, Turgutlu ve Şehzadeler olmak üzere toplam 4 ilçemizde Sağlıklı Hayat Merkezimiz bulunmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde beslenme danışmanlığı hizmeti, fiziksel aktivite danışmanlığı hizmetleri verilmektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde 5 diyetisyen olmak üzere ilimizde toplam 14 diyetisyen görev yapmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezi dışındaki İlçe Sağlık Müdürlüklerinde (Demirci, Kula, Salihli, Saruhanlı, Sarıgöl, Soma, Yunusemre) bulunan diyetisyenlerimizde beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir. Ayrıca ilimizde Akhisar, Salihli, Turgutlu, Şehzadeler ve Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüklerimizde toplam 8 fizyoterapist görev yapmaktadır.” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ